No šā gada 16. maija līdz 15. jūlijam, Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā būs apskatāma tautas lietišķās mākslas studijas "Gundega" izstāde "Zīda kaislības".

Izstādes dalībnieču viens no iedvesmas avotiem - latviešu glezniecības klasiķa Rūdolfa Piņņa abstraktā glezniecība.

Izstāde "Zīda kaislības"

Rīga ir bagāta ar tautas lietišķās mākslas studijām un meistariem, kuri darbojas dažādos virzienos. Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" tautas lietišķās mākslas studijā "Gundega" dalībnieces līdzās aušanai sekmīgi darbojas arī ar zīda apgleznošanas dažādām tehnikām - karsto vaska, auksto ar rezervi un nosieto. Šallīšu un lakatu apgleznošana ir pāraugusi uz lielformāta unikāliem gleznojumiem.

Dalībnieču iedvesmas avoti ir ne tikai savā dzīvē redzētais, bet arī latviešu glezniecības klasiķa Rūdolfa Piņņa abstraktā glezniecība, ar spēcīgajiem krāsu laukumiem. Uzdevums, veidot darbu pēc R. Piņņa motīviem,  bija lieliska iespēja mācīties no meistara kompozīciju krāsu prieku un vitalitāti. Izveidotie mākslas darbi ir kvalitatīvi un studija darbus ir izstādījusi vairākās Latvijas pilsētās, šoreiz tie priecē Lubānas pilsētas iedzīvotājus un viesus, lai sniegtu sabiedrībai lielāku ieskatu par šīm tehnikām un popularizētu studijas darbu.

Šī ir TLMS "Gundega" piektā zīda darbu izstāde, kas iezīmējas ar jaunu izaugsmi un jauniem sasniegumiem. Studijas dalībnieces ir mērķtiecīgi strādājušas, lai salīdzinoši īsā laikā mobilizētos un radītu lielformāta gleznojumus. Izstādē piedalās gan ilggadējās un pieredzējušās studijas dalībnieces, gan arī jaunās dalībnieces, kam izdevies ļauties mākslinieka iedvesmas burvībai un nebaidīties radoši izpausties darbietilpīgās vaska batikas tehnikā. Zīda apgleznojums vaska batikas tehnikā top pa slāņiem - sākumā tiek ieklātas gleznas gaišās vietas ar vasku - tas nozīmē, ka turpmākajā procesā tās paliks gaišas - tālāk pamīšus klāj krāsas un vaska slāņus no gaišākajiem toņiem līdz tumšajiem, kamēr tiek panākts nepieciešamais efekts. Jāsaka, ka procesu sarežģī tas, ka gleznotājai jāpatur atmiņā uzklātie krāsu toņi un jāprognozē to savstarpējā attiecība, jo tiklīdz tie ir pārklāti ar vasku - mainās krāsu un toņu attiecības (vasks padara visu tumšāku nekā tas būs gatavā darbā), īstais efekts top redzams tikai pēc auduma atbrīvošanas no vaska un noslēdzošā tvaicēšanas procesa krāsu nostiprināšanai. Lai zīdu varētu apgleznot, tas ir jāiestiepj rāmī un gleznošana notiek rāmim esot horizontālā stāvoklī, tomēr gatavi objekti ir skatāmi vertikāli un tas prasa papildus koncentrēšanos gleznojot un iztēlē prognozējot, kā darbs izskatīsies.

TLMS "Gundega" dalībnieces ir iedvesmas pilnas turpināt meklēt netradicionālas izpausmes zīda apgleznošanas iespējām un eksperimentēt ar vaska batikas tehniku meklējot unikālus paņēmienus nepieciešamo efektu un emociju radīšanai. Tas ir izaicinājums, kas licis iziet ārpus ierastās komforta zonas, ārpus iepriekš tik ierastā zīda lakatiņu un šallīšu apgleznošanas procesa. Bet tomēr ... ja Jūs vēlētos kādu no gleznām valkāt - tas ir iespējams.

 

Projektu atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments 

 

Jaunākie notikumi

19
Apr
Lubānas tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs

22
Apr
Zoom platformā Lubānas, Indrānu pagasta iedzīvotājiem
Madonas novada pašvaldība ir uzsākusi darbu pie jaunā Madonas novada teritorijas plānojuma izstrādes un

26
Apr
Lubānas pilsētas bibliotēkā

27
Apr
Lubānas vidusskolas aktu zālē
Konkursa nolikums. Dalībnieka anketa. Anketa PDF

Lubānas apvienības pārvaldes vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu valodā „cookies”) papildus informāciju skat. šeit.